• slide-3
    GWARANCJA NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
  • slide-2
    NATUR-VIT POTĘGA NATURY
  • slide-3
    MIĘTA TO NASZA SPECJALNOŚĆ

NATUR-VIT - najlepsze surowce zielarskie

Firma NATUR-VIT w Koperni koło Pińczowa w województwie Świętokrzyskim została założona w 1993 roku kontynuując tradycje regionalne z zakresu upraw, skupu, przetwórstwa i sprzedaży surowców zielarskich.

Doskonała lokalizacja zarówno firmy jak i plantacji, duże nakłady inwestycyjne na rozbudowę zakładu
i modernizację parku maszynowego zaowocowały dynamicznym rozwojem firmy. Natur-Vit posiada mocną i ugruntowaną pozycję na rynku surowcowym oraz świadczy szeroki zakres usług związanych
z przetwarzaniem i konfekcjonowaniem surowców zgodnie z wytycznymi systemu HACCP.


image

NATUR-VIT - producent mięty pieprzowej pod nazwą handlową Mięta Pińczowska

Ręcznie rwany liść mięty występujący pod nazwą handlową Mięta Pińczowska produkowany przez Natur-Vit został uhonorowany 23 maja 2010 roku pierwszym miejscem w konkursie Smaki Regionów. Tym samym Mięta Pińczowska została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, która służy promocji produktów regionalnych o wyjątkowych cechach i właściwościach wytwarzanych w sposób tradycyjny.

Wpis na Listę Produktów tradycyjnych nobilituje i wyróżnia produkt spośród innych wyrobów dostępnych na rynku oraz daje konsumentom gwarancję najwyższej jakości wynikającą z tradycyjnego sposobu ich wytwarzania.

Mięta Pińczowska od ponad 60 lat jest uprawiana w rejonie powiatu pińczowskiego, dzięki specyficznym warunkom uprawy nabrała charakterystycznych walorów i unikalnych cech właściwych dla tego regionu.

Produkowana przez Natur-Vit Mięta Pińczowska charakteryzuje się lodowym posmakiem oraz mocnym miętowym zapachem.

Dziękujemy za wybranie naszego produktu i życzymy smacznego.

  • Mięta pieprzowa stanowi bogate źródło wielu witamin oraz soli mineralnych. Ze względu na swoje właściwości lecznicze należy do najczęściej używanych ziół do stosowania wewnętrznego jak i zewnętrznego.

    Najbardziej znaną właściwością mięty pieprzowej jest jej dobroczynny wpływ na układ trawienny. Doskonale reguluje przemianę materii, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.

    Stosuję się ja w formie naparów przy różnego rodzaju dolegliwościach układu pokarmowego, łagodzeniu bólu brzucha, nieżytach żołądka i jelit, niestrawnościach, braku łaknienia, wzdęciach i nudnościach, zaburzeniach trawienia, schorzeniach wątroby.

    Z uwagi na uspakajające działanie znajduje również zastosowanie przy leczeniu bezsenności, migreny i nerwobóli.

    Przy stosowaniu zewnętrznym mięta służyć może do płukania jamy ustnej i gardła łagodząc infekcje.
    Może być stosowana w okładach mających na celu ochłodzenie w przypadku zapaleniu stawów w reumatyzmie i w nerwobólach.


Ostatnie wydarzenia